esmaspäev, 19. märts 2007

JOKK- Juriidiiselt On Kõik Käsitöö

Eelmisele postitusele järgneval ajal sai mõnelpool teravat leili võtta.
Ju siis teema läheb korda paljudele.
Võtan siinkohal mõtte omalt poolt kokku.
Olen nüüd tuttav ajakirjanik- toimetaja Grethe Rõõmuga alias Eowyn.
Tean tema stiili ja hoiakut. Tore teada.
Pahaks kisub lõhn siis, kui hakatakse rääkima JOKKist.
Kultuurses keskkonnas austatakse loomingut ja viidatakse alati allikatele, ka ainult mõtete kasutamise puhul. See pole autorluse teema, see on viisakus ja austus.
Elame ju väikeses kultuurikeskkonnas. Me ise loome seda ja ise oleme selles. Sestap on hea, kui see meile meeldib. On hea olla keskkonnas, kus on austus, lugupidamine ja viisakus. Loogem siis seda, mis meile meeldib. Ainult seadused ei saa meie elu kujundada.
P.S. Vabandan Manni ees, et tema loomingu taustal sellest juttu olen teinud. Konkreetne asi lihtsalt ajendas.

Arengut meile kõigile!!!! Ja nagu presidendiprouagi ütles- kõigest tuleb rääkida, mis muret teeb, siis saab elu edasi liikuda.
Ilusat koolivaheaega!

Sildid:

6 kommentaari:

Blogger Elsa ütles ...

Näe, nüüd siinsete linkide kaudu nägingi mõlemad kotid kõrvutavalt ära. Ma tegelikult ei osanud oodata, et kotid niiii sarnased on! Mulle iga kell meeldib küll Manni originaal värvivalikult ja kompositsiooni poolest rohkem, aga see polegi oluline.

Antud juhtum on tõepoolest JOKK. Nii see paraku ongi, et suuresti ka lõnga ja elementide ümberpaigutamisega saab juba uue "teose" (võrdluseks või see Nipernaadi viina reklaam). Küsimus on eetilistes piirides ja need on inimestel paraku erinevad. Ikka loeb see eripära, mis ühest esemest teeb originaalse, mille järgi viidata. Antud juhul võivad terviku moodustavad detailid olla küll üsna "tavapärased", aga sellises koosluses on nad liiga sarnased varem kellegi poolt loodule, et olla midagu sõltumatult uut. Ja eks see sõltub lõpuks ju sellest, kas ese on enda tarbeks, kingiks, müügiks või ajakirja...

S.t antud kontekstis oleks võinud vähemasti Mannilt küsida, kas tema jaoks on see OK. Ilus oleks olnud muidugi ka ajakirjas kaasautorile viidata. Autor ju isegi ei salga, et lisas ideele vaid värve (ja seegi muutus polnud ju teab kui drastiline).

See, et Mann oma fännidesse ja jäljedajatesse nii leplikult suhtub, näitab lihtsalt veelkord, kui tore inimene ta on :)) Seda ei saa seepärast ära kasutama hakata...

Ja ma olen nõus, et kui mure on, siis tuleb rääkida. Ei jää vähemalt tagaselja midagi vinduma :)

19. märts 2007, kell 11:27:00 GMT +2  
Blogger rajaleidja ütles ...

JOKKi ei ole. ajakirjas oli jutt heidest kottidest ja üleüldiselt nende tegemisest. Ja juhis oli seal sellisele kotile
http://www.isetegija.net/index.php?ind=blog&op=home&idu=2556&singlepost=9079 see freeform kott oli teise koti taga ja miks ei võinud olla, selle valmistas ju Eowyn, mitte Mann. Kuna sellel oli pildil niikuinii vaid illustratiivne tähendus ja mitte kusagil ei olnud teksti autor kirjutanud et tema leiutas selle freeform koti või üleüldse heidest kotid, siis mina ei saa aru, kus on jokk. Kui teksti juures olnuks manni koti pilt, siis oleks Mannilt pidanud luba küsima selle kasutamiseks.

Kui minust kirjutatakse artikkel, mille juures on pildid, millel ma kannan erinevate firmade või kellegi õpetuse järgi tehtud riideid, kas siis peaks olema pildi allkiri midagi sellist
teksad leviselt...lilled tikkisin ise, juhendi sain tikkimispistete piiblist mille autor on ..... ...... veel olen näinud seda tikandit pükstele tehtuna juba ..... poolt. käevangus on kott, mis on tehtud ..... inimese juhendi järgi, aga materjal on hoopis see, mida kasutas .... kui ta tegi sama kotti, kübara heegeldasin ....kodulehelt leitud õpetuse järgi. lõpu tegin teistmoodi ja selle mustri leidsin heegeldamise raamatust... jne kõik pildil olevad riided üles loetledes oleks pildiallkiri lõpuks pikem kui tekst. kui nii on juriidiliselt ja rahva meelest kõige õigem, siis pole ime, et viimasel ajal üha enam ajakirjaveergudel paljalt poseeritakse.

mis ma sellega öelda tahtsin on see, et ma ei arva, et pildiloleva teise koti kohta oleks pidanud ajakirja juurde kitrjutama, et selle koti idee sain Manni blogist, aga mitte sellest ma siin ei taha rääkida vaid sellest pruunist kotist.

19. märts 2007, kell 15:46:00 GMT +2  
Anonymous Anonüümne ütles ...

minule teeb nalja hoopis see, kuidas teatud seltskond tekitab ringkaitse kohe, kui teatud seltskonnast teatud inimesed on libedale teele astunud :) väga teeb nalja :) kaitse on nii tugev, et täitsa jabur on. ma tahaksin näha, mis näo teebnäiteks proua susa, kui keegi võtab tema rohelise isetegija kalendri koti, teeb selle teistes värvides ja esitab seda ajakirjas Käsitöö ... :D

19. märts 2007, kell 23:13:00 GMT +2  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Kuule proua rosin (kersti=rosin) - kui asi on publitseeritud, selle kõrval on must-valgelt kirjas step-by-step juhend kuidas seda asja teha tuleb, siis järelikult on sellega arvestatud, et seda järgi tehakse :P
Mulle teeb praegu hoopis üks teine asi nalja ;)

20. märts 2007, kell 00:05:00 GMT +2  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Proua susa ? Hästi paned rosin....

20. märts 2007, kell 02:29:00 GMT +2  
Blogger Tiina ütles ...

Aitäh kõigile arvamuseavaldajatele.
Nüüd jälle hea oma liistude juurde asuda.

20. märts 2007, kell 09:10:00 GMT +2  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht