teisipäev, 6. märts 2007

Erialased maiuspalad 1.




Eesti lapitöö kümneaasta ülevaateraamat ja rahvatraditsioonide kajastused meie kunstis olid saada Chaplini kunstikeskuses, kus on praegu avatud väga huvitav tekstiilinätus- Ene Parsi "Uuesti uus".
Viimatinimetatud trükis- Viljandi Kultuurikolledzi väljaantud "RAHVATRADITSIOONIDEST EESTI KUNSTIS" sai ka läbi loetud. Ja tahaks sealt tsiteerida Anu Rauda-
" Väikerahvad ja võluvalt eripärased rahvuskultuurid ei kao maailmakaardilt mitte niivõrd füüsilise hävitamise tagajärjel, kuivõrd kultuurilise assimileerumise ja sulandumise pärast.
Oma rahva kultuuri ja esivanemate elutarkuse tundmine aitab maailma säilitada mitmekülgselt värvika ja rikkana, aitab hoida rahvuslikku selgroogu sirge ja tugevana, annab võimaluse pakkuda oma väärikat panust maailma kultuurivaramusse. Sooviks, et eesti kunst ja käsitöö teeksid seda sõna otseses mõttes: esindaksid ja peegeldaksid üht osa meie kultuurist nii kodus kui ka laias maailmas."
Alati õhkub sellest tekstiilikunstnikust sügavat eestivaimu. Ja viimatiloetu näpistas vastutustunnet käsitöötegijana. Kogu meie põhjatust rahvakunstivaramust saab tõesti hästi palju põimida kõigisse tänase päeva käsitööteemadesse. Kui me seda ainult ise tahame.
P.S. Tulge ka vaatama toredat näitust Kunstnike Majas. Liina Viira ja Haide Rannakivi pakuvad seal huvitavat kokteili rahvuslikust kaasaja tekstiilist ja seda peegeldavast fotokunstist.

Sildid: ,

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht