laupäev, 1. märts 2008

Kaltsunukk Liisa


Te kõik tahate kindlasti teada, et 21.02.2008 Ekspressi Beebi-Ekstras oli selline lugu:
Foto: Karl Sutt
Mängu-uurijad leiavad, et kaltsunukk on selline lelu, mida laps vaatleb kui inimlast. Sestap on oluline, millise ilme me talle loome.Oluline on värvide ja materjalide valik – eelistatakse naturaalseid ja pehmeid tekstiile, kusjuures nad ei pea olema uued. Lisaks ökomõtlemisele on siin plussiks väiksem allergiarisk.Tähtis on ka riietamisele- kallistamisele vastupidav teostus. Vähemalt jäsemete ja pea kinnitusõmblused võiks olla dubleeritud.
Vaja läheb:
• Heledatoonilist tihedat puuvillast või linasesegust riiet (pea, käed, keha), mustrilist puuvillasegust (sukkpükstes jalad).
• Õhemat trikotaaži: pikkadeks juusteks 5 tükki suurusega u 10x35 cm, tukaks 1 tk 7x7 cm. Sellisest materjalist on valmistatud näiteks T-särgid. Pildilolevate juuste saamiseks peaks valitav materjal poolesentimeetriste ribadena peenikesteks rullideks tõmbuma.
• Näo tikkimiseks puu- või peenvillaseid tikkimislõngu.
• Täiteks kraasvilla (ka müügilolev valge villaloor sobib). Juustega ja riieteta nukk kaalub u 120 gr.
• Kaela tugevdamiseks heledast riidest tihedalt kokku rullitud ja kinni õmmeldud riiderull pikkusega u 8 cm ja läbimõõt u 3 cm.
• Kleidile trikotaaži vm sobivat riiet ja kaelaavasse paela või diagonaalset riideriba.
Tee nii: kinnita lõiked riidele, jälgides lõime suunda ja lisades õ.v. (õmblusvaru) 0,5 cm. Lõika heledast riidest välja 2 kehatükki, 2x2 käetükki, 2 pea näopoolt ja 2 kuklapoolt. Kirjust riidest 2x2 jalatükki. Jäta detailidel paremad pooled vastamisi ja õmble masinal või käsitsi (tihedalt) läbi nii, et kätel-jalgadel jääb lahti ülaserv, kehal peaava, pea tükkidel õmble läbi vaid kukla- ja ninajoon. Kinnita edasi-tagasi õmbluste algused ja lõpud, et hiljem täitmise juures töö ei rebeneks.Enne detailide ümberpööramist sälguta-täkesta ettevaatlikult õ.v. kurvilised kohad ja triigi sõrmega õ.v. lahku.Täida tihedalt (kuid mitte liiga puiselt) käed-jalad ja õmble ülaservast kinni, pöörates õ.v. sisse. Jäta ootele.Õmble vertikaalselt pea kuklapoolele võrdsetele kaugustele 5 juuksematerjalist tükki mööda nende lühemat keskjoont. (Näiteks nii: esimene kuklatüki keskjoonele, teine ja kolmas kõrvajoonte lähedusse ning neljas esimese-teise ja viies esimese-kolmanda vahele.)Pane nüüd näo- ja kuklatüki paremad pooled vastamisi, paigutades pooleksmurtud tukatüki õ.v. keskkohta detailide vahele. Õmble detailid mööda kõrvajoont läbi, triigi sõrmega õ.v. lahku.Pööra parem pool välja ja lõika kogu juuksematerjal ettevaatlikult 0,5 cm laiusteks ribadeks, jättes peapoolsest otsast u 0,5 cm kinni. Venita pisut juuksenarmaid, siis tõmbuvad nad kenasti rulli. Täida pea tugevalt.Märgi nägu teritatud kriiditüki, valge kriidipliiatsi või (parim) isekustuva tekstiilipliiatsiga. Tiki nägu käepäraste pistetega. Soovitus: joonista paberile palju näovariante ja vali riidelemärkimiseks neist sobivaim, et mitte tehtud õmblustööd rikkuda.Valmistikitud pea kaelaavasse aseta pooles pikkuses tugevdav riiderull, lisa vajadusel täitematerjali ümber rulli ja õmble kaelajoon rulli keskkohta kinni.Aseta pea kehale, pistes tugevdusrulli kaelaavasse, lisa vajadusel täitematerjali ümber rulli ja õmble kehapoolne kaelajoon rulli keskkohta kinni. Jälgi, et kehapoolne kaelaõmblus kataks peapoolse.Õmble käed ja jalad keha külge lõikel näidatud kohtadesse, kätel jäävad pöidlad üles ja jalad keha esiküljele, varbad ettepoole.Kleidil lisa lõigetele õ.v. külgedele 0,5 cm ning üla- ja alaäärele 2 cm. Väljalõigatud kleiditükkidel ühenda ja ääresta küljejooned, seejärel käeaugukaared, alläär ning kaelajoone paelakanalid. Aja pael kaelusesse.
Nüüd saab nukku riietama ja kallistama hakata.
EE internetiversioonis saab ka lõikeid printida.

Sildid:

3 kommentaari:

Blogger ritsik ütles ...

oo, kui vahva!
Ma olen ka paar kaltsunukku õmmelnud aga nende vastu kadus ikkagi huvi millalgi ära, nagu enamuse mänguasjade vastu. Praegu magavad kurvalt ja üksi pesukirstus..

2. märts 2008, kell 20:12:00 GMT +2  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Mul on see beebilisa kõrvale pandud just selle nuku pärast, seetõttu parandaksin sinu viidatud kuupäeva, tegelikult ilmus see 21. veebruar (mitte jaanuar) - juhul kui keegi paberkandjal otsima hakkab :-)

3. märts 2008, kell 12:14:00 GMT +2  
Blogger Tiina ütles ...

Ritsik- ega ma ka ise enam eriti ei mängi, pigem on mänguasjade tegemine see, mis köidab. Tead küll, see käeline rahutus.
Anonüümne-aitäh viga märkamast.

3. märts 2008, kell 13:06:00 GMT +2  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht