reede, 21. september 2007

Mida teha?

Seoses noorima lapse lasteaeda minekuga on mind häirima jäänud üks nähtus elus.
Lasteaias töötab oma ametisse sobimatu inimene, sest pole kedagi asemele võtta.?
Et mismõttes sobimatu?
Hiljutine situatsioon rühmatoa uksel, kus minuni kostus selline kasvataja monoloog:"Ah tema lõi sind? Tema ei löö mitte kunagi. Nii, löö nüüd vastu. Mitte nii nõrgalt, kõvemini ja kolm korda pead lööma, veel üks kord. Nii, hästi ja nüüd lähed karistuseks laua taha istuma." See oli siis lugu, kus poiss lõi tüdrukut ja tüdruk sunniti vastu lööma ja poiss sai topeltkaristuse vastulööduna ja lauataha saadetuna. Meie laps polnud kumbki ja ikkagi tundub see mulle võigas.
Või siis selline olukord, kus laps jooksis liiga lustlikult enne lõunaund pissile ja karistuseks pidi ta pissimisega uneaja lõpuni ootama.
Või siis see, kui kolmeaastane saab pahandada, sest paneb pekitüki taldriku ääre ALLA, mitte ÄÄRELE.
Või siis see lugu, kus pahandada saanud nutvale lapsele öeldakse- ära unda, pole udust ilma.
No ja nii edasi.
Aga mis mõttes siis see nähtus on? Aga selles mõttes, lasteaia juhtkond ei leia võimalust sellise inimese asendamiseks. Ja peab ka normaalseks seda, kui ajutise asendaja puudumisel lastakse rühmaga hakkama saada söögitädil või lasteaiaõpetajal suisa mitmeid päevi jutti. Inimene töötab mitu päeva 7-st 7-ni u. 20 lapsega? Milline on siis autasu sellise kangelasteo eest ja kas laste ohutus ka kellegile korda läheb?
Miks ma sellest kirjutan? Sest ma ei taha viriseja olla aga ma ei ole kindel, kas see olukord on muudetav.
Ja võiks siis arvata, et kas ma ise olen musterema või mis. Ei ole, üldse ei ole. Aga ema olen küll ja ka täiskasvanu. Mulle tundub, et ma pean sellises olukorras vaatlema asju oma laste heaolust lähtuvalt. Pean mõtlema, kuidas seda asja paremaks muuta.
Ja võib täiesti olla et ma eksin.

Sildid:

4 kommentaari:

Anonymous Anonüümne ütles ...

Toetan igati teemapüstitust. Ise olen kogenud analoogset suhtumist ühes Tallinna linnale kuuluvas lasteiaias. Madalate palkadega ja sellest tingitud kaadripuudusega põhjendatakse absoluudselt kõike. Näiteks ergutatakse keskharidusega kasvatajaid kõrgharidust omandama (et rohkem palka saada). Väga kena. Samas tähendab see, et üks kasvataja on järjest mitu pikka päeva lastega, sest teine on parasjagu koolis. Kes sellises olukorras kannatavad? Eks ikka lapsed. Ega siis niisama üks eralastaed oma reklaamis rõhuta, et neil ei tööta ükski kasvataja lastega üle 6 tunni järjest! Samuti õigustab kaadripuudus "omapäraseid kasvatusmeetodeid" või lihtsalt labaseid maneere lastega suhtlemisel. Ja kuna lasteaia kohta on nii paganama raske saada, hakkab tunduma, et ka vanemad aktsepteerivad olukorda, sest mis sa ikka sellises puuduses kaebad, ole tänulik, et üldse koha said.

Mida teha? Terve mõistub tõrgub aktsepteerimast, et kuna raha pole, siis on kõik lubatud.

Kristi

21. september 2007, kell 09:54:00 GMT +2  
Blogger Heidi ütles ...

lisaks juhtkonnale on olemas hoolekogu ja linna haridusosakond. Võibolla võiksid rühma lapsevanemad nendes organites teema püstitada. Lapsevanemad mitmuses seepärast, et siis on huviliste ja vastuse ootajate hulk suurem ning kellegi lapsele ei saa näpuga näidata.
Sellised lood on alati nii masendavad. :S

21. september 2007, kell 14:04:00 GMT +2  
Blogger Tiina ütles ...

Olengi rääkinud meie rühmast lasteaia hoolekogusse kuuluva emaga. Tema esialgu probleemi ei näe, kuna tema laps on rahul.
Tegeleme edasi.

22. september 2007, kell 11:12:00 GMT +2  
Blogger Anu ütles ...

meie lasteaias on nii, et kui juhataja sellisest asjast teada saab, kutsutakse kasvataja vaibale. ja räägitakse üksipulgi lahti, mida ja kuidas tohib teha ja mida mitte.

24. september 2007, kell 16:35:00 GMT +2  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht